Svi koji ste se zapitali tko je bio Tilček, zašto „Tilčekov put“, donosimo Vam nekoliko informacija.

Svi koji ste ikada planinarili, a da Vas je put doveo preko Jastrebarskog na put prema Japetiću, vrlo vjerojatno niste znali kako je izgrađen planinarski dom Žitnica na Japetiću.

Još u vrijeme dok nije bilo ceste koja bi vodila do doma prema Japetiću, magarac imena Tilček je na svojim leđima svakodnevno nosio specijalne bačvice – pute i u njima vodu za žedne i hranu za gladne graditelje doma. Udarnički je odradio razdoblje gradnje doma u vrijeme dok nije bilo ceste do Japetića.

Kasnije je Tilček bio značajan i u akcijama markiranja planinarskih puteva. Tako je na logorovanju markacista 1952. godine kojom prilikom je markiran put od Jaske preko Bukovca i Tihočaja do Pećnog on obavio glavni teret nošenja opreme. Kasnije je uživao ladanjski život i bio omiljeni lik svekolikog planinarskog puka koji je posjećivao Japetić i novi planinarski dom na Žitnici. Doživio je duboku starost, a uginuo je i pokopan na Japetiću na dnu livade koja od doma vodi prema Šumskom dvoru u Svetoj Jani.

Sukladno spomenu na Tilčeka danas postoji Tilček Team iz Jastrebarskog koji je organizator utrke „Tilčekov put“.

Nakon odrađene dvije virtualne utrke u 2021. i 2023. godini, članovi kluba Tilček Team u 2024. godini kreću organizaciji utrka/lige uživo.